BOLDIZSÁR LOVAS HÁZ

SZÁLLÁS

Boldizsár Lovas Ház

Bemutatkozás

A Boldizsár Lovas Házban összesen 19 fő fér el, alapterülete 110 m2.

Vendégházunkban szúnyogháló, redőny, erkély és terasz, konyha (hűtőszekrény, edények, mikrohullámú sütő, tea/kávéfőző), vasaló, síkképernyős TV, hajszárító található. A szobákba babaágy betehető.

Saját kert és udvar tartozik a házhoz, parkolási lehetőség az udvarban van összesen 5 autó számára 200 m2-en.

A vendégházba házi kedvenceket, kisállatokat (kutya, macska, stb.) bevinni nem lehet!

Vendégházunkban dohányozni tilos! A dohányzás csak a kijelölt helyen lehetséges.

Az újonnan épített és átadott vendégházban két apartmanrész található.

A földszinti apartmanban 8 fő részére:
- 2 szoba (4-4 férőhellyel) franciaággyal és kihúzható kanapéval, ruhásszekrénnyel, TV-vel,
- saját fürdőszoba (zuhanykabin) és WC,
- igényesen felszerelt, amerikai konyhás nappali kanapéval,
- földszinti nyitott, fedett terasz
található.

Az emeleti apartmanban 11 fő részére:
- 3 szoba (5-3-3 férőhellyel) francia- és szimpla ággyal, kihúzható kanapéval, ruhásszekrénnyel, TV-vel,
- 2 különálló fürdőszoba (zuhanykabin) és WC,
- igényesen felszerelt konyha,
- földszinti nyitott és emeleti fedett terasz
található.

Felszerelés
Vendégeink jól felszerelt, különálló konyhát használhatnak edényekkel, mikrohullámú sütővel, kávéfőzővel, vízforralóval, hűtőszekrénnyel és mosogatógéppel.

LOVAGLÁS ÉS SÉTAKOCSIKÁZÁS

A Boldizsár Lovastanya Cserépfaluban a Bükk hegység lábánál festői környezetben található. Szeretettel várunk mindenkit, aki lovagolni, sétakocsikázni szeretne, és azokat is, akik csak az állatainkat szeretnék látni.

LOVAGLÁS

Lovastanyánkon nyári lovaskocsikázásra
és téli lovasszános kocsikázásra van lehetőség.


SÉTAKOCSIKÁZÁS

Cserépfaluban a gyermektáboroztatások régi hagyományokkal rendelkeznek és nagy múltra tekintenek vissza. Minden évben a 7-18 éves korosztály számára lovastábort szervezünk, több turnusban, tapasztalt lovasokkal és pedagógusokkal.

LOVASTÁBOR

LÁTNIVALÓK

Cserépfaluban és a környező településeken számtalan látnivalóval találkozhatnak.

Cserépfalu

Cserépfalu

Cserépfalu Egertől 22 km-re keletre, Mezőkövesdtől északra 15 km-re a Bükk lábánál, a Hór-patak völgyében fekszik. A település első említése 1248-ből származik Charep alakban, bár a falu története egészen a XII. század elejéig vezethető vissza.

Az évszázadok során több nemzetség uralta a területet, hol földbirtokosok, hol királyok kezébe került a település.
1945-ig a Szász-Coburg Gothai hercegi uradalom része volt.Ódor-vár és Suba-lyuk

Hór-völgy, Ódor-vár és Suba-lyuk barlang

A Hór-völgy felett egy kiugró sziklás csúcson állt egykoron az Ódor-vár, ahonnan az alatta húzódó völgyben közlekedő kereskedelmi forgalmat jól szem előtt lehetett tartani. Egyetlen okleveles említése 1351-ből való, melyet a XV. században husziták (koldusok) foglaltak el, s később Mátyás király fekete serege rombolta le a várat. Mára már csak a vár alapjait lehet felfedezni, ha kellemes sétával feljutunk az Ódor-vár romjaihoz. A romokról szép kilátás nyílik a Dél-Bükk hegyláncaira, a Bükkalja dombsoraira, falvaira, vagy észak felé tekintve a Tar-kő és Három-kő sziklacsúcsaira.

A település az ország leghosszabb völgyének kapujában fekszik, ez a Hór-völgy bejárata a Bükkalján.

A környék már az őskortól kezdve lakott volt, ennek a bizonyítéka a magyarországi őskőkorkutatás egyik legfontosabb régészeti lelőhelye, mely a völgy elején található, s 1982 óta fokozottan védett vidék. Ez a Suba-lyuk barlang, ahol 1932-ben egy felnőtt nő és egy hároméves gyermek csontvázmaradványait tárták fel. A csontok alapján a leletek a kihalt neandervölgyi embertani típushoz sorolhatók és 60–70 ezer évesek. A falu határában lévő Suba-lyuk Múzeum és Látogatóközpontban találhatók a csontok másolatai.

Kisamerika, Kaptárkő és Nóta aréna

Kaptákövek és Kisamerika

Cserépfaluban és környékén a Bükkalja kőkultúrájának valamennyi emlékével találkozhatunk, ha végigjárjuk az Ördögtorony tanösvényt. A falutól északkeletre található Mész-tető délnyugati oldalában néhány kúp csúcsosodik az ég felé. Ezek egyike az Ördögtoronynak nevezett kaptárkő, amelyről a tanösvény a nevét kapta. A kúp oldalában három kaptárfülke található.

Tőszomszédságában két érdekes földtani képződmény, a Mész-patak szurdoka, valamint az úgynevezett Túrbucka található, amely kőoszlopairól nevezetes.

A puha, könnyen vájható riolittufába barlanglakásokat alakítottak ki a szegény családok, akik a nagy gazdasági világválság idején kényszerültek ideköltözni. Ők csak ide jutottak, "Kisamerikába", míg a jobb módúak valóban Amerikába költöztek ki. A barlanglakások ma is látogathatók, azonban a természet nap mint nap pusztítja ezt az érdekes látnivalót.

A Nóta Arénát szintén e puha kőzetbe vájták. Kiváló akusztikája miatt a benne elhangzó népdalok messze szállnak a házak között. A falunapi vigaszságok kedvelt helyszíne ez a barlang a berezdaljai pincesorok felett.

Kisamerikától nem messze található az ezredfordulóra készült kilátó, a Millenniumi kilátó, mely Csete György kezének munkáját dicséri. Formája nem véletlenül lett ilyen: a környék jellegzetes természeti képződményeit, a kaptárköveket formálja. A kilátóból és a Berezd tetőről szép látvány tárul a falura és a Bükk kapujára, a Hór-völgyre.

A berezdaljai és többi pincesorok

Akármerre indulunk el a faluban, előbb-utóbb pincék között találjuk magunkat. Ezek közül talán a berezdaljai pincesor a legnevezetesebb, mert hogy három soros, azaz egymás fölött három sorban található itt pincék.
Említésre méltó a Gacsó pince, melyben faragott katonák őrzik a jó cserépi borokat már az I. világháború óta.
Ha tehetik tegyenek egy sétát errefelé, kóstolják meg borainkat a berezdaljai, fidóci, pásti, kácsi úti pincék között.

Református templom

Településünkön már a XIV. században állt egy kis templom, melyet az évszázadok során a lakosság kinőtt. Ezért 1897-ben két éven át tartó építkezés után neogótikus stílusban felépítették a jelenlegi templomot. Tornya, mely kelet felé néz, 52 méterre magasodik.

Három harang is szól a toronyban: egy 330, egy 186 és egy 85 kg-os harang.

...és megannyi más látnivaló

A faluban sétálva szinte minden utcában találkozhatnak a fehérre meszelt, jellegzetes házakkal, melyeket már messziről fel lehet ismerni.

A Cserépi Cserép Fazekas kézműves termékekkel várja a betérőket, a Gazdaház és Malvinka Hagyományőrző Emlékszoba a régi korok népművészeti hagyományait mutatja be.

A Suba-lyuki ősember barlangban talált leleteket a Suba-lyuk Múzeum és Látogatóközpontban tekinthetik meg.

A falu határában, túl a Cserépi legelőn az őstölgyesekhez tehetünk sétát, onnan tovább haladva a kácsi kő-völgybe, a Mocsáros házhoz, vagy a Dobi rétre lyukadhatunk ki.

PROGRAMOK

A falu és környező településeinek programjait ajánljuk.
Cserépi falunapok

Cserépi bor- és gasztronómiai rendezvények minden év augusztusában. Kiállításokkal, főzőversennyel, fellépő vendégekkel és koncerttel a berezdaljai pincesoron.

Fürdőzés

Bogács, Mezőkövesd, Eger és Miskolc gyógyvizes fürdőiben pihenheti ki fáradalmait.
Valamennyi fürdőben meleg- és hideg vizes medencék várják a felfrissülni vágyókat.

Városnézés

A közeli városokban nem csak a népművészettel, hanem a régi korok történetével is találkozhat: Eger vára, Mezőkövesd matyó hagyománya, Miskolc-Diósgyőr vára, Lillafüred palotaszállója, Tiszafüred halas napjai, a Bükk kirándulásra csalogató völgyei és hegycsúcsai.

AI Website Creator